Wat is EMDR therapie?

EMDR staat voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing en is door Francine Shapiro ontwikkeld. In 1987 merkte ze dat stress verminderde tijdens het snel bewegen van de ogen. Inmiddels is het uitgegroeid tot een erkende therapie om psychische problemen te behandelen, met name trauma’s. Bij psychologenpraktijk Amersfoort hebben we inmiddels veel ervaring met EMDR behandelingen.

Wanneer EMDR?

Veel mensen maken in hun leven een trauma mee, waar ze blijvend klachten aan ondervinden. Het ervaren van een traumatische gebeurtenis kan ervoor zorgen dat je slecht slaapt, spanningen voelt of je wordt erg boos. EMDR is een behandelmethode om die klachten te verminderen.

Werkt EMDR ook voor kinderen?
1 op de 5 kinderen in Nederland heeft last van klachten nadat ze een nare gebeurtenis hebben ervaren, doordat ze bijvoorbeeld een auto ongeluk hebben meegemaakt of (ernstig) ziek zijn geweest. Met de EMDR techniek kunnen deze kinderen dan ook goed worden geholpen.

Hoe werkt EMDR?
Door het doen van oefeningen bij een therapeut veranderen je klachten. Bij de therapeut moet je twee dingen tegelijkertijd doen: Denken aan de nare of ingrijpende gebeurtenis en de vingers van de therapeut volgen of luisteren naar klikjes via een hoofdtelefoon. Na een tijdje kan je aan de gebeurtenis denken zonder dat je spanning voelt. En de klachten die je door de nare gebeurtenis hebt, nemen dan af of verdwijnen. De therapeut gaat net zo lang door totdat de herinnering neutraal aanvoelt.

Werkt EMDR voor alle problemen?
EMDR is bewezen effectief voor PTSS. Het wordt tegenwoordig steeds breder toegepast zoals bij depressies, fobieën, chronische pijn en eetstoornissen. Het uitgangspunt hier is wel dat er een relatie met de klacht en de gebeurtenis moet zijn. Het maakt dan niet uit hoe groot of klein de ervaring of gebeurtenis is.

Het resultaat van EMDR
Het resultaat van een EMDR behandeling is dat herinneringen van de ingrijpende gebeurtenis je minder zullen raken. Er ontstaat meer afstand tussen de schokkende ervaring en jezelf.

Volg EMDR altijd bij een erkende behandelaar
De oogbeweging of de klikjes lijken gemakkelijk om te leren, maar dat is het niet. De kwaliteit van de behandeling is enorm belangrijk. Baat het niet dan schaadt het namelijk wel. Het is dus belangrijk dat een behandelaar is aangesloten bij EMDR Nederland, die de kwaliteit van de EMDR behandelingen waarborgt. Een erkende EMDR therapeut werkt volgens een behandelplan en kan dankzij de gekwalificeerde opleiding complicaties gedurende de behandeling herkennen en voorkomen.

Animatie hoe werkt EMDR bij kinderen.

Meer weten over EMDR? Mail ons

Vanwege het Corona virus is online therapie mogelijk

Meer info
X